Sushi maki - jak samodzielnie wykonać to danie w domu
Sushi maki – jak samodzielnie wykonać to danie w domu

Wśród najpopularniejszych japońskich potraw na całym świecie znajdziemy między innymi sushi. W różnych krajach, na różnych długościach i szerokościach geograficznych możemy znaleźć restauracje serwujące właśnie takie dania. Sushi jest to połączenie ryżu, liści nori oraz owoców morza, tofu, a także warzyw, które znajdują się wewnątrz rolek. Możemy wybrać się na takie danie do profesjonalnej restauracji lub samodzielnie spróbować przygotować swoje pierwsze sushi. Przyrządzenie takiego dania nie jest szczególnie trudne, kiedy tylko zaopatrzymy się we wszystkie niezbędne składniki. Większość składników bazowych znajdziemy bez problemu w dużych marketach lub w azjatyckich sklepach.

Jak ugotować ryż do sushi i jak wykonać zaprawę do niego?

Przede wszystkim będzie nam potrzebny ryż kleisty. Ryż jest w ogóle jednym z podstawowych fundamentów kuchni nie tylko japońskiej, ale w ogóle orientalnej. Także w Chinach, Korei czy Wietnamie, spożywany jest z różnymi dodatkami. Ryż do sushi powinien być kleisty, dlatego że będzie stanowił spoiwo dla pozostałych składników dania. Musimy ugotować go w taki sposób, by ziarna zmiękły, a jednocześnie nie powinny być przegotowane. Zanim jednak wrzucimy ryż do garnka, koniecznie powinniśmy przepłukać go kilka razy pod bieżącą wodą. Pozwoli to pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, które mogły się zgromadzić na ziarenkach ryżu. Po ugotowaniu naszego składnika bazowego, ten powinien poleżeć w garnku pod przykrywką. Dzięki temu spokojnie będzie mógł wsiąknąć resztę wilgoci, która została w garnku po gotowaniu. Kolejnym krokiem będzie przestudzenie go i wykonanie zaprawy z octu ryżowego. Jest to istotny element, ponieważ ocet będzie nadawał naszemu daniu kwaskowaty posmak. Do tego celu będziemy potrzebować ocet ryżowy, sól i cukier. Całość należy wymieszać w taki sposób, by rozpuściły się wszystkie substancje. Następnie powinniśmy połączyć ryż z zaprawą, tak by wszystkie smaki idealnie się ze sobą zgrały.

Jeżeli chcesz spróbować kuchni japońskiej, sprawdź restauracje Gold Sushi – dowiedz się więcej.

Zwijanie rolek i wykonanie sushi maki – czyli szybkie i smaczne danie kuchni japońskiej

Kiedy przygotujemy już nasz ryż, kolejnym istotnym elementem tego dania będzie przygotowanie wszystkich składników, które mają wypełnić nasze rolki. Możemy wybrać same warzywa w postaci sałaty, marchewki, papryki czy ogórka. Do tego bardzo popularną formą sushi jest to, w którym znajdziemy ryby i inne owoce morza. Kiedy pokroimy już wszystkie składniki i nałożymy je na ryż, wówczas możemy zabrać się za zwijanie rolek. Do tego celu potrzebne nam będą liście nori. Nori są to wysuszone, sprasowane wodorosty, które świetnie sprawdzają się właśnie do zawijania ryżu wraz z innymi składnikami. Na liściu należy rozłożyć równomiernie ryż. Na środku układamy wszystkie składniki, jakie mają znaleźć się w środku. Na końcu zwijamy ciasno rolkę, tak by wszystkie elementy połączyły się ze sobą. Taką rolkę możemy kroić na grubsze plastry. Maki to jedna z najpopularniejszych form sushi. Bardzo łatwo można przygotować je samodzielnie, ale także w restauracjach serwujących sushi.