Opieka nad karczochami doniczkowymi
Opieka nad karczochami doniczkowymi

Istnieje kilka odmian karczocha, z których niektóre produkują duże pąki z mnóstwem miąższu, podczas gdy inne są bardziej dekoracyjne. Odmienne rośliny karczocha są hodowane dla różnych okresów zbioru. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o różnych odmianach karczocha, które mogą być odpowiednie dla Twojego regionu.

Rodzaje karczochów

Karczochy należą do rodziny astrowatych i są spokrewnione z jedną szczególnie niegodziwą rośliną  – osetem kłującym. Trudno sobie wyobrazić, kto pierwszy zdecydował się na zjedzenie jednego z tych dużych pączków kwiatowych, ale ktokolwiek to był, doznał geniuszu. Delikatne kwiaty i słodkie, łagodne końcówki liści zaprzeczają ich przywiązaniu do astrowatych i dostarczają niekończących się pomysłów na przepisy.

Istnieją zarówno podłużne, jak i globusowe rodzaje karczocha. Różne odmiany mają subtelnie odmienne cechy, jedna lepsza do pieczenia, a druga do gotowania na parze. Wszystkie odmiany karczocha są pyszne i mają podobne wartości odżywcze.

Różne rośliny karczochów

Rośliny karczochów to albo nowoczesne odmiany, albo pnącza. Chiński karczoch nie jest prawdziwym karczochem i jest w rzeczywistości kłączem rośliny. Podobnie, karczoch jerozolimski nie należy do rodziny, a jego bulwy są częścią spożywaną.

Prawdziwe rośliny karczocha są masywne, a niektóre mogą osiągnąć wysokość nawet1,8 m. Liście są zazwyczaj zielonkawoszare, głęboko ząbkowane i dość atrakcyjne. Pąki są albo owalne, albo okrągłe i mają łuskowate liście otaczające kwiat. Jeśli zostaną pozostawione na roślinie, pąki stają się naprawdę wyjątkowymi purpurowymi kwiatami.

Różne odmiany karczochów

Wszystkie odmiany karczocha są prawdopodobnie spokrewnione z dzikimi roślinami występującymi w regionie śródziemnomorskim. Coraz więcej rodzajów pojawia się na targowiskach rolniczych i w sklepach spożywczych. Warto zwrócić uwagę na niektóre z nich:

Green Globe – klasyczny duży, ciężki, okrągły kwiat

Violetto – podłużna odmiana znana również jako purpurowy karczoch

Omaha – gęste i całkiem słodkie

Sienna – mały kwiat z czerwonymi liśćmi

Baby Anzo – można zjeść w całości

Big Heart – bardzo ciężki, gęsty pączek

Fiesole – mały, ale pyszny, owocowy w smaku

Gros vert de Laon – francuska odmiana sezonowa

Colorado Star – małe rośliny o intensywnym smaku

Purpura Romanii – włoska spadkobierczyni z dużymi okrągłymi kwiatami

Emerald – duże, okrągłe, zielone głowy bez kolców